Dinkelbullar
Ingredienser
35 g (3/4 pkt) färsk jäst
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 - 4 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 - 4 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.
Tillagningstid:
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.
3. Koka upp smöret med kryddor och honung.
4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen.
5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull.
6. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
7. Blanda i mjölet lite i taget. Först dinkelfullkorn sedan graham och siktat dinkel, sist vetemjöl special tills degen börjar släppa kanterna. Den ska dock vara lite kladdig.
8. Arbeta degen i bakmaskin längre än vanligt, cirka 20 minuter.
9. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur.
10. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
11. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar och rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.
13. Grädda bullarna tills de är gyllene, i cirka 10 minuter.
Leilas tips!
Tänk på att använda mer vatten vid stenmalet mjöl än vid valsmalet (i stort sett allt mjöl man köper i affären).
Ett ekologiskt stenkvarnsmalet mjöl ger bullarna en fylligare smak! Det innehåller heller inga tillsatser, i visst mjöl används tillsatser för att skynda på jäsningsprocessen. Dinkel har ett högre innehåll av mineraler, vitaminer och proteiner än i vanligt vetemjöl och annat ekologiskt odlat vetemjöl.
1. Smula jästen i en bunke.
2. Krossa kummin och anis i en stenmortel.
3. Koka upp smöret med kryddor och honung.
4. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen.
5. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull.
6. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
7. Blanda i mjölet lite i taget. Först dinkelfullkorn sedan graham och siktat dinkel, sist vetemjöl special tills degen börjar släppa kanterna. Den ska dock vara lite kladdig.
8. Arbeta degen i bakmaskin längre än vanligt, cirka 20 minuter.
9. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur.
10. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
11. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar och rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna.
13. Grädda bullarna tills de är gyllene, i cirka 10 minuter.
Leilas tips!
Tänk på att använda mer vatten vid stenmalet mjöl än vid valsmalet (i stort sett allt mjöl man köper i affären).
Ett ekologiskt stenkvarnsmalet mjöl ger bullarna en fylligare smak! Det innehåller heller inga tillsatser, i visst mjöl används tillsatser för att skynda på jäsningsprocessen. Dinkel har ett högre innehåll av mineraler, vitaminer och proteiner än i vanligt vetemjöl och annat ekologiskt odlat vetemjöl.
TV-Program:
Leila bakar
Kommentarer
Trackback